Hur blir jag en influencer?

Att vara en influencer kan verka vara en av de mest lockande karriärerna i dagens läge. På ytan verkar det vara ett enkelt jobb, men det är endast toppen av isberget som visar sig – att publicera några bilder eller videor här och där och ibland få gratis produkter från företag verkar ju vara en rolig liten hobby. Det som många inte kan inse är hur mycket jobb som har krävts för att bygga upp den egna profilen – liksom vilken som helst annan affärsverksamhet som kräver mycket tid och ansträngning och bör tas på största allvar. Ifall du är redo att dedikera dig till att bygga din egen affärsverksamhet så är vi mer än glada att dela med oss av tips om hur du kan påbörja din karriär som influencer.

1. Hitta din nisch som influencer

Första steget, som kommer att fungera som grund för din karriär som influencer, är att hitta din nisch och målgrupp. Du har säkert hört detta förut och det kommer troligtvis att låta som ett till råd av “drick tillräckligt med vatten för att det är hälsosamt”, som också sägs överallt, men det här är någonting som faktiskt är av betydelse och kommer att hjälpa dig på vägen.

Nischen kan vara relaterad till mode, DIY, moderskap, fitness, matlagning och så vidare. Det vore också smart att nischa nedåt i början, med andra ord: om du vill skapa mode-relaterat innehåll bör du begränsa det till en specifik stil. Det kan vara så kallad street-fashion, second-hand, vintage eller någonting annat. Det här kommer att hjälpa dig att nå följare som faktiskt bryr sig om ditt innehåll och med iver tar emot dina inlägg, eftersom de är intresserade av det exakta ämnet som du producerar material om.

Det allra bästa vore om du hittar en nisch som inte ännu används så mycket. Om du startar med ett tema där det redan finns konkurrans så kommer det att bli utmanande att stå ut ur mängden gentemot de stora innehållsskaparna. Försök att vara dig själv och kopiera eller imitera inte någon annan! På Promoty har vi sett att de influencers som är mest autentiska och äkta, helt klart är de som växer snabbast

Då du beaktar din nisch, tänk på målgruppen som du vill nå – ålder, kön, plats, intressen, etc. Om du preciserar målgruppen tillräckligt så kommer det att bli enklare för dig att nå ut till den avsedda publiken.

bli influencer

2. Välj en plattform

Andra steget är att du väljer en plattform som hänger ihop med dina färdigheter:

  • Om du är intresserad av att fota och att editera bilder så är Instagram en utmärkt plattform för dig.
  • Om du är kunnig i att skapa videor, som att testa nya videoeffekter eller tala inför kameran, välj Youtube eller TikTok.
  • Gillar du att skriva? – Twitter eller en blogg kunde passa dig.
  • Du gillar inte att skriva men du älskar att starta upp en god diskussion – du kunde tänka dig att börja med en egen podcast

Idealet skulle vara att välja åtminstone två olika plattformer – om du utövar din affärsidé på bara en plattform och i det värsta fallet händer det så att den går i konkurs så finns det en stor risk att du förlorar allt (med tanke på vad som hände med Vine). Till exempel kan du överväga att göra en webbsida eller en LinkedIn-profil som du kan använda likt en tilläggsplattform för ditt brand.

Om du redan har startat din önskade karriär men det går inte så bra ännu så kanske du inte befinner dig på rätt plattform? Eftersom Promoty är inriktad på Instagram så kommer vi huvudsakligen att tala om Instagram i den här artikeln.

3. Strukturera din profil

Nästa steg är att förbättra din profil genom att göra några förändringar eller helt enkelt öppna en ny profil. Vilka är alltså punkterna du ska göra dig uppmärksam över?

Profil-/omslagsbilden. Fastän din profilbild är en av de som lockar människor att klicka på ditt användarnamn när de ser en kommentar av dig någonstans, kontrollera att den ser bra ut! Om du befinner dig på en plattform dom kräver en omslagsbild så måste du även beakta den – kolla att profilbilden och omslagsbilden passar ihop och fungerar som helhet!

Informerande instagram-beskrivning. I din instagram-beskrivning / “om mig” delen kan du nämna vad ditt innehåll är fokuserat vid och var du befinner dig. Kanske kunde du tillägga någonting roligt som också visar din personlighet!

En snygg feed. Om du redan har några inlägg på din profil, se till att allting matchar tillsammans – är de relevanta för din nisch som du valt? Representerar de den slags bild som du vill ge av dig själv till andra? Ser det ut som om du skulle ha satsat för att få till bilderna? Människor baserar ofta valet om de vill följa någon på hur attraktiv deras feed är.

Kontaktinformation. På Instagram så rekommenderar vi att influencers gör sin profil till en innehållsskapar-profil som ger dig vissa väsentliga verktyg, som t.ex. Tillväxt och extra verktyg med vars hjälp andra kan kontakta dig bättre. Det är nödvändigt att lägga till din kontaktinformation (e-mejl, webbsida, andra sociala media-profiler, etc.) till din Instagram-beskrivning – på det här sättet blir det enklare för andra, även för brands, att nå ut till dig när som helst!

bli influencer

4. Var social!

Det kallas SOCIALA medier av en orsak! Om du vill att människor ska hitta ditt innehåll och socialisera med dig och dina följare, så kommer du att behöva lägga manken till och faktiskt vara den som startar diskussionen!

Du kan göra det på andras profiler – lämna kommentarer, gilla deras inlägg, svara på frågor på deras stories. På det här sättet är du inte enbart synlig och försöker få nya följare, utan du stöder också din egen instagramgemenskap.

En grej som du kan göra är att gilla och kommentera andras inlägg, men en annan kanske ännu viktigare del är att engagera dig med dina egna följare. Om de tar sig tid för att vara engagerad över ditt innehåll, hitta tid att vara lika engagerad tillbaka: ställ frågor i dina bildtexter och stories, gilla och svara på deras kommentarer, och se till att dina svar på deras PM:s är genomtänkta och vänliga! Det här kommer att visa dina fans att den tid de ger dig betyder mycket för dig och att du uppskattar det.

Å andra sidan, om du ser att dina följare inte riktigt engagerar sig i ditt innehåll, fundera varför det är på detta sättet – kan det vara kvalitén på dina bilder? Kanske du kunde försöka ställa någon fråga i dina bildtexter? Publicerar du inlägg för ofta? Eller är inläggen för likadana? Tänk på dina följare som kunder – vad vill de se, höra eller lära sig om? Försök ändra på saker och ting och ge inte upp!

 

5. Stressa inte över siffrorna

Det här är viktigt att minnas: bry dig inte om din följarmängd. Du behöver inte egentligen en massiv skara följare för att vara framgångsrik. Det är mycket smartare att börja med en liten grupp av fans som verkligen är intresserade av ditt innehåll, som läser genom dina långa bildtexter, gillar dina nyaste inlägg och svarar på dina röstningar på dina stories – de här är följarna som betyder något.

Låt oss förklara detta i siffror:

• Du har 10 000 följare, men graden av engagemang (ER = engagement rate) är 15%, vilket betyder att du har ungefär 1500 följare som gillar och kommenterar regelbundet.

•Du har 5000 följare, men graden av engagemang ligger på 30%, så i detta fall har du också 1500 aktiva följare.

Det här visar tydligt att du kan ha dubbelt så många följare, men om de bara står där och i princip skippar dina inlägg, behöver du verkligen dem?

Förresten! Av den orsaken att mikroinfluencers oftast har en ganska hög grad av engagemang, likaså en bättre förbindelse med deras följare, så har brands börjat uppmärksamma mindre influencers allt mer. (Läs mer om varför brands möjligtvis föredrar mikroinfluencers  here).

Därför,, kom ihåg att inte bara försöka få vilka som helst följare så att du kan se följarmängden skjuta i höjden. Var långsam och konsekvent, ansträng dig för att hitta dina följare som matchar dig perfekt. Du kommer definitivt att se att det betalar sig dubbelt upp tillbaka! Ditt jobb är att influera människor, så hitta de som vill bli influerade av dig!

bli influencer

6. Var konsekvent

Att vara ärlig, öppen och engagerad med andra profiler är inte de enda viktiga faktorerna hos en växande profil. Konsekvens är antagligen något som influencers i början på sin karriär inte betonar tillräckligt. Det är av betydelse att du planerar dina kommande inlägg så att dina inlägg publiceras regelbundet och att dina följare inte känner sig kvarlämnade. Ett litet tips är att göra en struktur för dig själv: hurdant innehåll borde du dela varje dag – till exempel, som en fitness influencer så kan du dela någonting motiverande på måndag, visa ett träningspass på onsdag, dela hälsosamma recept på lördag, etc. Det här hjälper dig att hålla ditt innehåll varierande nog och ger samtidigt upphov till idéer för coola inlägg. De bästa influencers, speciellt de växande stjärnorna, har strikta innehållsscheman.

Exempelvis, vår manager för kampanj kvalité @annirahula berättade att hon hade 7 000 följare för en väldigt lång tid, men när hon skapade en plan för sig själv och började publicera inlägg under regelbundna tider så lyckades hon nå 10 000 följare på några månader.

 

7. Lyft ditt innehåll till en ny nivå

När vi talar om det innehåll som du planerar att publicera så dubbelkolla att det är av hög kvalité. Bilder av kvalité med bra (även grundläggande) editering kan se attraktiva ut och visa att du vet vad du håller på med. Om du gör ditt jobb professionellt så kommer människor att hållas kvar och känna sig nöjda när du publicerar nytt innehåll igen! Kvalité betyder inte att dina bilder måste vara tagna med en professionell kamera av en proffsfotograf, det betyder egentligen bara: håll din kamera (eller telefon) lins ren, uppmärksamma bakgrund och ljus, håll horisonten rak och gör en aning färgkorrektion i slutet.

Här är några appar som Promotys influencers använder för att editera största delen av deras innehåll:

• Lightroom – Överlägset det mest populära editeringsverktyget bland Promoty användare. Du kan söka efter gratis “presets” online eller lära dig färgkorrektion på Youtube!

• VSCO – har även coola funktioner och en del filter att välja mellan

• Snapseed – har olika borstar som kan användas för att göra en viss del av bilden suddig, ljusare, mörkare, lägga till eller ta bort mättnad

• Unfold / Canva – får dina stories att se mer unika ut!

• Snapchat – har coola filter som innehållsskapare ofta använder i sina stories

Eftersom foton av hög kvalité men utan innehåll bakom kan vara ganska meningslösa, är det extremt viktigt att också fästa uppmärksamhet vid kvalitén på innehållet som du publicerar: varje inlägg borde vara inspirerande, lärorikt eller underhållande. Du borde dela med dig av dina rekommendationer på dina favoritprodukter, hjälpsamma tips & tricks, roliga berättelser, uppläxande livslektioner, etc. (allt detta vinklat mot din nisch och stil). Än en gång, tänk på din målgrupp och varför de borde följa dig, vad har du att erbjuda dem?

bli influencer

Det är dags för dina första avtal med branden

När du nu har listat ut alla tips och tricks ovanom, så har du fått en del följare och din grad av engagemang är tillräckligt hög så att du nu kan försöka kontakta mindre brands som du tror möjligtvis vore intresserade av att samarbeta med dig! Det finns inget magiskt nummer på den rätta mängden följare du borde ha – om dina värden matchar brandets värden perfekt så kanske du inte ens behöver 1000 följare till en början. Försök minnas att så länge du är nybörjare så måste du bevisa att du faktiskt menar allvar och förtjäna din plats. Det här kan t.ex. Betyda att inte få några pengar till en början, att enbart göra produkt-samarbeten, att samarbeta med mindre lokala affärer i stället för med stora internationella kedjor osv. På det här sättet kan du visa hur bra du verkligen är för stora brands som blir aktuella i framtiden.

Kom alltid ihåg att arbeta med brands vars produkter/tjänster du faktiskt gillar och använder dig av – var ärlig! Mängden avtal med brands eller inlägg i samarbete du gör definierar inte hur bra du är som influencer! Vi skulle nästan säga tvärtom: ju försiktigare du är i ditt val av samarbetspartners, desto mindre av dem har du och desto mer värdefullt innehåll kan du skapa (dina egna rekommendationer, ärliga åsikter, personliga historier) och du kommer att anses vara mer pålitlig och varje samarbete kommer att ha ett högre värde.

Om du är nervös över att själv närma dig eller kontakta brands så kan du registrera dig som influencer på Promoty och vänta på erbjudanden så att du kan ansöka till de kampanjer som tilltalar just dig!

Så kom ihåg: att vara en influencer betyder inte bara att du kan publicera innehåll när du känner för det eller när du plötsligt känner dig sugen på att få produkter från brands. Det är inte en nonchalant hobby, utan ett jobb på heltid, som vilket jobb som helst: att bygga en verksamhet, ha en strategi och en vision, att alltid ligga många steg före och att ha ett mål. Var beslutsam i det du gör och förvänta dig inte att bli en tio poängs innehållsskapare på några dagar. Vi önskar dig all lycka och framgång! ♡

Ladda ner vår app:

Download on the App Store
Get it on Google Play
More on the topic