Fördelar med långvariga influencer samarbeten

Influencer marketing växer i rask takt: förra året var marknaden värd 8 miljarder. I år (2021) förväntas en tillväxt på 13,8 miljarder dollar.

Den snabba tillväxten har lett till konstanta förändringar: det som fungerade inom influencer marketing för några år sedan kanske inte fungerar i dagens läge. Tidigare har det varit populärt att göra “on-off” samarbeten och att jobba med en eller två stora influencers för att få mer synlighet på sociala medier, men nu går trenden mer mot att långvariga samarbeten.

Orsaken till detta är: långvariga samarbeten är bekvämare för båda parterna, kräver mindre tid, anses vara mer pålitliga och ger även bättre resultat. Låt oss se närmare på varför det är på detta sätt! 👇🏼

1. Långvariga influencer samarbeten och fler kontakttillfällen med potentiella kunder

En av huvudorsakerna till varför man uppskattar långvariga samarbeten inom influencer marketing är att de ger varumärket mer kontakttillfällen med en möjlig kund.

En så kallad första kontakt eller “touchpoint” kan vara ett inlägg om brandet på Instagram, en reklam på Facebook, en affisch vid busshållplatsen eller ett omnämnande i en podcast – ju mer varumärket kommer i kundens väg, desto större växer sig chansen att hen köper din produkt eller tjänst.

Jämförelsevis för några år sedan så behövde kunder mycket mer tid för att göra ett slutgiltigt köpbeslut. Till exempel krävdes det år 2015 en eller två inlägg för att övertyga en potentiell kund att köpa någonting. Nu behöver vi ungefär 8 första kontakter (beroende på kategori och produktpris) före vi kan bestämma oss om vi ska köpa produkten eller tjänsten.

Ett varumärke och en influencer kan till exempel enas om ett samarbete som ska vara i 6 månader och där innehållsskaparen ska göra två inlägg i feeden och fyra stories inlägg i månaden. Detta resulterar i 36 olika kontakter mellan varumärket och konsumenten. Det låter kanske mycket, men ta i beaktande att en influencer gör många inlägg i veckan och det är egentligen en ganska liten del av deras innehåll. 

Men en fråga återstår: varför är det extra fördelaktigt om kontakttillfällena når konsumenten via en och samma influencer?

långvariga influencer samarbeten
långvariga influencer samarbeten
långvariga influencer samarbeten

2. Långvariga samarbeten går att lita på

Om en influencer konstant samarbetar med olika varumärke så kommer troligtvis inte följarna att komma ihåg några av dem alls. För övrigt, om en influencer gör reklam för ett varumärke vid ett tillfälle och vid nästa tillfälle så samarbetar de med en konkurrent så kommer det att ge en känsla av falskhet och influencerns trovärdighet kommer att minska. Detta påverkar även deras framtida rekommendationer, som inte kommer att bli tagna lika seriöst av följarna.

“Detta en av mina personliga mål: om mina följare skulle fråga mig om mitt favoritmärke eller min favoritmat så skulle de kunna veta svaret på båda frågorna” förklarar den estniska innehålsskaparen Anni Rahula. “Om en influencer delar någonting på hens Instagram endast en gång, kommer detta att glömmas väldigt snabbt. Om det är en del av hens livsstil, då kommer det att finnas med förevigt.”

Om en influencer har ett långavarigt samarbete med ett brand så använder hen troligtvis varumärkets produkter eller tjänster dagligen och delar det mer frekvent på sin kanal. På det här sättet blir rekommendationen från influencern mer ärlig och hens följare kommer även att minnas varumärket bättre. Sammanfattningsvis så leder allt detta till att det också finns en större möjlighet att följarna kommer att pröva produkten eller tjänsten.

3. Kreativ frihet för båda parterna

En innehållsskapare som är lojal till sitt varumärke vet exakt vad varumärkets värderingar, mål och historia är – därför är det mycket enklare att skapa innehåll till sina följare, innehåll som inte uppfattas som vanlig reklam. Dessutom så kommer de att ha en bättre förståelse för varumärkets förväntningar på vision, stil, budskap, färgskala osv.

Å andra sidan så är det alltid en risk att ingå långvariga samarbeten och man måste testa olika idéer för att få ett så varierande innehåll som möjligt. Om varumärket har så kallade “one-off” samarbeten så är det väldigt sällan som man vågar testa på någonting nytt eftersom det kan kännas som om man inte riktigt kan vara säker på slutresultaten. Långvariga samarbeten ger möjligheten att testa nya idéer baserat på varumärkets tidigare erfarenheter vad som har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra.

Men kom ihåg att du aldrig ska styra influencern för mycket då det gäller innehållet: det är inte rimligt att ge direktiv om hur bilden exakt borde se ut eller vad exakt som ska finnas med i bildtexten. Inlägget som läggs ut i samarbeten verkar endast naturliga och trovärdiga om den smälter in med influencerns vardagsinlägg.

långvariga influencer samarbeten

4. Spara tid och pengar

Som tidigare nämnt så är långvariga samarbetspartners medvetna om varumärkets förväntningar och mål. Det här gör samarbetet mycket enklare och sparar mer tid för företaget eftersom man inte konstant behöver vaka över någon – för att inte tala om behovet att hela tiden vara på språng och leta efter nya innehållsskapare och göra nya avtal på löpande band.

Det här spelar en speciellt stor roll inom produktkampanjer, där även transporten av produkterna måste beaktas. Dessa samarbeten är ofta organiserade på ett sådant sätt att influencern tar emot en produkt i utbyte mot ett första inlägg och då kan hen fortsätta att använda produkten för att ta bilder och därmed får lön för de påföljande inläggen. På det här sättet behöver inte företaget satsa tid på att skicka nya produkter varje vecka till nya influencers.

Vid användning av influencer marketingplattformar där inläggen kontrolleras och där utbetalningar till influencers är automatiserade blir sparandet av tid och pengar speciellt märkbart! Till exempel på Promoty du kan beställa många stories och inlägg på samma gång och sätta deadlines för när varje inlägg ska vara publicerat.

långvariga influencer samarbeten

5. Influencers föredrar långvariga samarbeten

Influencers föredrar också att ha en tidsplan som man kommit överens om med varumärket gällande publicering av inlägg (till exempel: influencern delar 2 inlägg och 6 stories varje månad) eftersom de då kan planera deras jobb bättre. Eftersom en influencerns jobb ofta är projekt-baserat så ger också långvariga samarbeten en känsla av trygghet eftersom som det ger trygghet ur ett rent ekonomiskt perspektiv med en regelbunden inkomst. Det här motiverar även influencerns och hen vill göra sitt bästa för att skapa kvalitetsrikt innehåll så att samarbetet kan fortsätta.

Många influencers föredrar långvariga samarbeten med varumärken som de redan älskar – detta ger dem även möjligheten att vara mer ärliga med deras följare och de faktum att de har chansen att jobba med något som ligger väldigt nära hjärtat uppvisar sig som goda resultat både för influencern och varumärket.

Hur kan man hitta långvariga samarbetspartners?

Den bästa strategin  i detta fall är att starta med en större kampanj och mäta resultaten från varje influencer och på baserat av dessa resultat välja innehållsskapare ni som varumärke vill fortsätta jobba med.

Däremot är det inte så smart att dra förhastade slutsatser enbart efter ett inlägg – som det tidigare nämndes så leder en första kontakt oftast ännu inte till försäljning. Det kan också vara möjligt att influencern misstar sig: ibland fungerar inte det visuella så som man kanske hade tänkt sig eller så når inlägget inte tillräckligt många följare på grund av Instagrams algoritm etc. Därför är det också värt att överväga att ge influencern som bidrar med medelmåttiga resultat en andra chans.

Efter det här så bör man regelbundet mäta och optimera resultaten och på detta sätt kan man välja bort influencers som inte har bidragit med tillräckligt goda resultat, men fortsätta jobba med dem vars jobb man är nöjd med. Behandla ditt team av influencers som ett lag där alla måste ge ifrån sig goda resultat!

Det är definitivt en bra idé att nämna möjligheten till långvarigt samarbete i kampanjbeskrivningen: om du genast gör det klart för influencers att de som kommer med de bästa resultaten har en chans att fortsätta samarbetet så kommer de utan tvekan att vara motiverade till att lägga i en högre växel!

Glöm inte: för att få bättre resultat så är det också extremt viktigt att ge feedback till sina influencers: hur nöjda var ni som varumärke med samarbetet, vad var resultaten och vad kunde influencern ha gjort bättre. “ca. 5% av alla mina samarbetspartners har informerat mig om hur bra min prestation var efter samarbetet – även om jag har delat en personlig rabattkod med vilken företaget enkelt kan mäta hur försäljningen gått” erkänner Anni Rahula. “Även om feedback är väldigt viktigt att få så att man ska kunna utvecklas så får jag nästan aldrig det, om jag inte själv frågar efter den.”

Sammanfattningsvis kan man konstatera att kortvariga samarbeten nog har sin givna roll, men att långvariga samarbeten är mer pålitliga, ger fler kontakttillfällen med potentiella kunder och är mindre tidskrävande.

Om ni skulle vilja diskutera hur långvariga samarbeten kunde passa in i er marknadsföringsstrategi kontakta oss gärna via e-post eller boka en demo här under! 👇🏼

Mer inom ämnet